Gyakran Ismételt Kérdések, amik felmerülnek a hajós utazások során

Miért jó egy hajóút?
A tengeri hajóutak az egyik legjobb ár-érték arányú utazási formát képviselik, hiszen egy hajósút során költözködés nélkül, luxus szállodai körülmények közt akár 6-8 különböző várost, szigetet, látványos kikötőhelyet, sőt, több országot is megismerhet! A hajók fedélzeti szolgáltatásai (medencék, vízi parkok, wellness részleg, sportlehetőségek, programok, gyerekfoglalkozások, esti műsorok, stb.) ugyanakkor vetekszenek a legjobb klubhotelek nyújtotta lehetőségekkel.
Egy óceánjáró hajóra befizetett utazás komplex élményt nyújt: nem csak látványos körutazást jelent a világ legszebb helyein, de magába foglalhat egy tengerparti nyaralást is, miközben egy igazán különleges szórakoztató komplexum adottságait is kiévezheti. Ráadásul egy hajóút során a legtöbb kikötési helyszínen változatosan szervezett kirándulási- és program lehetőségből is kedvére válogathat, legyen az lovaskocsis városnézés, nemzeti park látogatás, dzsipes szafari, tengeri kajakozás, múzeumlátogatás vagy épp egy delfin-show. A kirándulásokon való részvétel nem kötelező, természetesen a kikötőben töltött idő egyéni programokra is felhasználható, a megálló az utasok saját tempójában is felfedezhető.
Hogyan tudok az MSC Cruises hajóútjaira online hajójegyet váltani?
Az msc-hajoutak.hu oldalon gyorsan és egyszerűen végezheti el online hajóút foglalását, melynek lépéseihez a következő linken talál részletes segítséget: Online foglalás menete
Most próbálom ki ezt az utazási formát először. Milyen hajóutat válasszak?
Ha sikerült az Ön számára szimpatikus régiót, útvonalat megtalálni, érdemes elsőre egy közepesen hosszú, max. egyhetes hajóútra jelentkezni. Ennek során megismerheti ennek a speciális utazási formának a sajátosságait.
Alkalmas egy hajósút nyugodt pihenésre vagy romantikázásra? Nincs túl nagy nyüzsgés a hajón?
Az MSC hajótársaság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a pihenést, romantikát kereső utasok is megtalálják számításaikat. A hajók különböző fedélzetein lehetőség van a csendesebb elvonulásra is: nyugodtan olvashat az óceán/tenger hangjai mellett egy kellemes, nyílt vízre nyíló kilátással rendelkező könyvtárban, vagy relaxálhat a wellness-részleg nyugalmában. Kényeztetheti magát különféle masszázsokkal, spa kezelésekkel, szaunázással, jacuzzival...
Milyen nyelven lehet kommunikálni a hajó személyzetével?
Olasz és spanyol, emellett angol, német és francia nyelven lehetséges kommunikálni a hajó személyzetével, illetve a szárazföldi kirándulások, külső programok is ezeken a nyelveken zajlanak.
Ajánlott kisebb gyerekkel is hajóútra menni?
Az MSC Cruises hajós útjai kisebb és nagyobb gyermekkel utazva is kiváló választásnak bizonyulnak. Az MSC Cruises hajóin különböző korosztályoknak megfelelő gyerekklubok várják a legkisebbeket, némelyik hajón egészen a kamaszkorig. Ezekben változatos programokkal, játékokkal, filmekkel garantálják a gyerekek szórakoztatását, ami alatt szüleik nyugodtan kikapcsolódhatnak.
Mire érdemes odafigyelni egy hajóút lefoglalása és a hajós utazás megkezdése előtt?
1. Már a foglalás véglegesítése előtt ellenőrizze úti okmánya érvényességét! (Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogosítvány - még ha új típusú kártya formátumú is - semmilyen esetre sem úti okmány!) Az MSC - ahogy a legtöbb hajótársaság - tengeri hajóútjain való részvétel általános feltétele a visszaúttól számított min. 6 hónapig érvényes úti okmány.
Egyes hajóutaknál előfordul egy vagy több olyan ország kikötője, amely nem az Európai Unió tagja (pl. Tunézia, Törökország, Marokkó), így ezek esetében mindig szükség van az útlevélre a partraszálláshoz. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a személyazonosító igazolvánnyal nem rendelkező kiskorú magyar állampolgárok (tehát a 14. életév betöltése előtt) is csak önálló, érvényes útlevél birtokában utazhatnak külföldre.

2. Emellett a bizonyos országokba való beutazáshoz előzetesen kiváltott vízum is szükséges. Itt ügyelni kell arra, hogy a foglalástól a hajós utazás megkezdéséig elegendő idő álljon rendelkezésre a vízumügyintézésre, annak sikeres beszerzésére is! A vízumköteles országok listája a magyar Konzuli Szolgálat weboldalán érhető el: Konzuli Szolgálat_Vízummegállapodások. Vízumköteles országba való beutazás esetén a vízumkiadás feltételeiről előzetesen az úti cél szerinti ország budapesti képviseletén lehet érdeklődni.

3. Érdemes előzetesen tájékozódni a különböző országokba történő beutazás általános feltételeiről és a magyar külügyminisztérium utazási tanácsairól, melyekről szintén a Konzuli Szolgálat weboldalán olvashat: Konzuli Szolgálat_Utazási tanácsok

4. Időben tájékozódjon az esetlegesen szükséges védőoltásokról, egészségügyi előírásokról, illetve az Ön által szedett gyógyszerek kiviteléhez szükséges engedélyekről! Az egészségügyi előírásokról bővebben az Országos Epidemológiai Központ, bizonyos esetekben pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapján olvashat!

5. A jelenleg érvényben lévő devizaszabályok szerint korlátlan összegű forint vagy valuta vihető ki, azonban az 1.000.000 (egy millió) forint értéket elérő vagy azt meghaladó valuta kivitelét a vámhatóság felé jelezni kell.
Miket foglal magába a hajóút részvételi díj?
Alapvetően a modern felszereltségű, elegáns stílusú, önálló kabinban történő elhelyezést a választott MSC kabinkategóriában, a kikötői illetéket és a hajón található számtalan kényelmi szolgáltatást, a szórakoztató- és sportlétesítmények használatát. Az MSC hajóútjain az árban teljes ellátás szerepel, ami napi háromszori főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora), és általában további két kisebb étkezést (snac, szendvics) jelent, bizonyos italokkal. További részletek itt!
Milyen egyéb költségek merülhetnek fel a hajóút árán kívül?
A kikötőbe jutás költségei (repülőjegy és transzfer díj, ha autóval, annak parkolási díja), esetleges beutazási engedély és vízum díja, személyes kiadások ( (pl.: vásárlások, internethasználat, mosodai szolgáltatás, esetleges orvosi ellátás, stb.), alkohol tartalmú italok és az üdítő italok egy része, a fedélzeten külön fizetendő kötelező borravaló (rendelésenként 15 % szervizdíj), a szervezett szárazföldi (fakultatív) kirándulások és programok, a választható biztosítások díjai (útlemondási-, storno- biztosítás, baleset- betegség- és poggyász biztosítás, autós asszisztencia biztosítás). További részletek itt!
Milyen kabintípusok foglalhatók?
Az MSC hajóútjaihoz különböző árfekvésű és típusú kabinokból, valamint ehhez kapcsoltan különböző kiegészítő fedélzeti szolgáltatás-csomagokból választhat, hogy feledhetetlen hajós utazása minél inkább személyre szabott legyen! A legtöbb tengeri személyszállító hajón több (kb. 5-15) különböző utasfedélzet található.
Az utaskabinok több szinten, minden esetben a tenger szintje fölött helyezkednek el. A kabinok és lakosztályok mérete a legtöbb esetben kisebb egy átlagos szállodai szoba vagy lakosztály méreténél. A kabinok mérete és felszereltsége hajónként, kabin- és lakosztály kategóriánként eltérő lehet. A legtöbb tengeri hajón 2, 3 vagy 4 fő elhelyezésére alkalmas kabinok vannak. A kabinokban található konnektorok 110/220 voltos árammal működő elektromos eszközök működtetésére alkalmasak. A kabinkategóriákról szóló részletes információkért tekintse át az MSC Kabintípusokat!
Mi az, hogy garanciális kabin?
A garanciális kabin olyan kabin, amelynek még nincs meg a sorszáma. Előnye, hogy a foglalt kategóriát a hajótársaság garantálja, de előfordulhat, hogy magasabb kategóriájú kabint kap az utas, mint amit foglalt, az ár változása nélkül. A kabinszám a voucherrel lesz meg. 4 fős garanciális kabin foglalásánál előfordulhat, hogy 2 db kétfős kabinba helyezik el az utasokat, a lehető legközelebb egymáshoz. Az ár így sem változik.
Milyen kiegészítő fedélzeti szolgáltatás-csomagok közül választhatok a kabinom mellé?
Az MSC hajóútjaihoz különböző árfekvésű és típusú kabinokból, valamint ehhez kapcsoltan különböző kiegészítő fedélzeti szolgáltatás-csomagokból választhat, hogy feledhetetlen hajós utazása minél inkább személyre szabott legyen! Részletes információkért tekintse meg az MSC Élménycsomagjainak leírásait!
Mit kell tudni a szabadon választható, fakultatív szárazföldi kirándulásokról és külső programokról?
Az MSC Cruises hajós útjai során a legtöbb kikötési helyszínen változatosan szervezett kirándulási- és program lehetőséget is kínál, hogy Ön minél emlékezetesebb élményekhez jusson. Ezekre előzetesen, a hajóút lefoglalásakor vagy később, a fedélzeten is lehet jelentkezni. Felhívjuk a figyelmet, hogy az előre történő jelentkezés ált. 5-20 % kedvezményt jelent a fedélzeten történő vásárláshoz képest! A kirándulásokon való részvétel nem kötelező, természetesen a kikötőben töltött idő egyéni programokra is felhasználható, a megálló az utasok saját tempójában is felfedezhető. További információk itt!
Milyen korú gyerekre vonatkozik a gyermekkedvezmény?
A gyermekkedvezmények általában 2 felnőttel egy kabinban történő, pótágyas elhelyezés esetén érvényesek. Az MSC Crusies hajós útjain a gyerekkedvezmény a 18. életévét be nem töltött gyermekekre vonatkozik. Gyakoriak a speciális akciók is, melyek csak a szabad helyek függvényében érhetőek el, így a gyermekkedvezményekre vonatkozó pontos részletekről mindig érdeklődjön munkatársainknál!
Pótágyazhatók a kabinok?
A legtöbb kabin igen, pótágyazható, de nem mindegyik. A 3. és 4. fő elszállásolására alkalmas kabinokban a pótágyak jellemzően falból kihajtható emeleti pótágyak vagy emeletes ágyak, melyek felnőtt utasok számára is kényelmes fekhelyül szolgálnak. Foglalhatók olyan pótágyas kabinok is, ahol a pótágy egy kihúzható szófa-ágy, ezek általában a balkonos kabinokra jellemzők.
Korlátozott számban, de családok számára elérhetőek egybenyitható kabinok is. Az iskolai szünidőkre figyelemmel a 2 pótággyal bővíthető kabinokat, a családi és egybenyitható kabinokat érdemes már jó előre lefoglalni.
Lehet a hajókon készpénzzel fizetni?
Az MSC hajók fedélzetén alapvetően nincs készpénz-használat. Beszálláskor a regisztrációs pultnál nemzetközileg elfogadott dombornyomott bankkártyát (hitelkártyát) vagy pénzletétet (kb. 300 – 500 USD/EUR) kérnek kabinonként, melynek fejében kiadnak egy fedélzeti kártyát, amin az extrafogyasztások, fedélzeti vásárlások, a kötelező szervizdíj (ált. 15 %), valamint a fakultatív kirándulások díjai kerülnek rögzítésre.
Lehet a hajókon mobiltelefont használni és Internetezni?
A mobiltelefonok főleg a modernebb hajókon általában használhatók, de főként a nyílt tengeren telefonkapcsolat sokszor csak a hajók saját műholdas telekommunikációs rendszerén keresztül lehetséges, aminek a költsége akár meglepően magasra is szökhet.
Az MSC hajókon saját Műholdas Internet Elérhetőség áll az utasok rendelkezésére, melynek segítségével 0-24 órában, akár az óceán közepén is garantáltan online kapcsolatban lehet szeretteivel. A műhold rendszer okostelefonokkal, tablettekkel és laptopokal egyaránt használható. Minden MSC hajó fedélzetén különböző Internet csomagok (ált. 2-3 féle) érhetők el, melyek online megvásárolhatók, még indulás előtt. Ezek az Internet csomagok általában a 1,5 GB-tól a korlátlan adatforgalomig terjednek, és egyszerre 2, 4 vagy korlátlan eszközhasználatot tesznek lehetővé. Az Ön által választott hajóúton elérhető Internet-csomagokról (Internet Package) mindig érdeklődjön a foglalás véglegesítése előtt kollégáinknál!
A hajók saját számítógépein a kijelölt helyeken (Internet kávézók) ugyanakkor mindig elérhető az egyszerű és átlátható, használatalapú (pay-as-you-go) Internet szolgáltatás.
Utazhatok hajón a házi kedvencemmel? Felvihetem magammal a fedélzetre a kisállatomat?
Sajnos az MSC Cruises hajóútjain nincs lehetőség arra, hogy házi kedvencét magával vigye.
Hogyan jutok el az indulási kikötőbe?
Az indulási kikötőbe való eljutást egyénileg szükséges megoldani. Ez európai indulás esetén legfőképp autóval célszerű, de természetesen többnyire akár repülővel is lehetséges. A leggyakrabban használt kikötői parkolási díjakról bővebben itt olvashat.
Amennyiben nem európai indulást választott hajós utazásához, a legkedvezőbb árú és feltételekkel rendelkező repülőjegy megtalálásához kérje munkatársaink segítségét!
Mikor kell megkezdeni a beszállást az indulás napján a kikötőben?
Általában indulás előtt 3 órával kell a hajóhoz megérkezni és megkezdeni a check-in-t, a beszállást, de olykor hamarabb is engedik ezt megtenni. Ennek pontos ideje mindig a hajójegyen szerepel.
Mikor és milyen étkezések várhatók a hajón?
Az MSC hajóútjain az árban teljes ellátás szerepel, ami napi háromszori főétkezést (reggeli, ebéd, vacsora), és általában további két kisebb étkezést (snac, szendvics) jelent, bizonyos italokkal. Az étkezések lehetnek ültetéses vagy svédasztalos rendszerűek. Fontos az előírt étkezési időpontok pontos betartása. A rendelkezésre álló szabad helyek függvényében lehetőség van arra is, hogy a vacsorák időpontját módosítsa, korábbi (ált. 18:00 és 20:00 óra között kezdődő) vagy későbbi (ált. 21:00 vagy 22:00 órai kezdésű) vacsorára vonatkozó ültetést kérjen. Az étkezések ugyanakkor hajóktól és kikötési helyszínektől függően változhatnak. Az első vacsora alkalmával az éttermi személyzet kéri a vendégek fedélzeti kártyájának felmutatását és kabinszámának megadását, majd elkíséri őket a számukra fenntartott helyre. Az éttermekben a dohányzás nem megengedett.
Miért érdemes valamilyen italcsomagot választani a hajós utamhoz?
Fontos tudni, hogy a hajóút részvételi díjhoz tartozó alapellátásban az ásványvíz és az alkoholos italok általában (kivéve az Aurea Experience és az MSC Yacht Club Experience élménycsomagok) nincsenek benne, és az üdítőitaloknak is csak egy része, ugyanakkor számolni kell minden rendelés esetében a 15 %-os kötelező borravaló (szervizdíj) összegével is. Az MSC hajóin számos bár és étterem italkínálatából válogathatnak az utasok szomjuk oltásához, melyek gazdaságosabb kihasználásához a hajótársaság különféle, korlátlan fogyasztást biztosító Italcsomagokat kínál. Az Italcsomagok felhasználhatók a hajó összes bárjában, önkiszolgáló büfé-éttermében és éttermében, kivéve a speciális (tematikus) éttermeket (kivétel, ahol a választott italcsomag ezt lehetővé teszi pl.: Premium és Premium Plus Package). Ráadásul amennyiben hajóútja online foglalásának véglegesítése előtt választ valamilyen Italcsomagot kabinja mellé, 15% kedvezményt kap a fedélzeten foglalt csomagárakhoz képest! További információkért kattintson a Korlátlan Italcsomagok oldalra!
Milyen ruhákat érdemes egy hajóútra magammal vinni? Van valamilyen kötelező viselet pl. esténként?
A hajóútra érdemes a kikötők időjárásához, viselkedési szabályaihoz, a parti kirándulásokhoz és fedélzeti programokhoz igazodó kényelmes, hétköznapi és a fedélzeti etikettnek megfelelő formális ruhadarabokat is vinni. Mindenképpen készüljön az erős napsütésre, napszemüveg, nyári kalap/sapka és megfelelő napvédő krém feltétlenül legyen Önnél!
A kabinokba minden reggel bekészítik a napi program leírást, mely többek között az esti vacsorára vonatkozó kötelező viseletet is tartalmazza. A vacsorák alkalmával a hajótársaság által előírt öltözködési szabályokat kérik betartani. Az ültetett vacsoránál az út időtartama alatt kb. két alkalommal - kapitányi- és gála vacsorák idején - elegáns öltözék az elvárt, ami a hölgyek számára kosztüm, koktélruha, vagy kisestélyi ruha, míg a férfiak számára ing, nyakkendő, zakó vagy öltöny. A többi vacsora alkalmával a férfiaknak hosszú nadrág és ing az előírás. Több tematikus vacsora is előfordulhat (pl. olasz est, white party stb.), ilyenkor hozzá lehet öltözni a vacsora témájához, de ez nem kötelező.
Lehet a hajókon dohányozni?
A hajók fedélzetén dohányozni csak a kijelölt helyeken szabad, a kabinokban, az éttermekben és közösségi helyiségekben szigorúan tilos!
Amerikai beutazási engedélyt (ESTA vízum) kell váltanom, ha a választott hajós utam az USA-ból vagy egy Karibi államból indul?
Igen, ilyen esetben minden magyar állampolgárnak kötelező regisztrálnia az elektronikus ESTA rendszerben magát, min. 72 órával az USA-ba való érkezése előtt, melynek egyszeri díja 14 USD. Azt is figyelembe kell venni, ha az indulási kikötőbe utazásakor repülő útja amerikai átszállással valósul meg, ilyenkor is szükséges ugyanis az ESTA vízum. További információk: Fontos tudnivalók az ESTA-ról
Ahhoz, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereimmel utazhassak, kell gyógyszer kiviteli engedélyt beszereznem?
Ez attól függ, hogy fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerről van-e szó vagy sem. Az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket, amennyiben azok nem tartalmaznak fokozottan ellenőrzött szert, engedély nélkül maguknál tarthatják. Tehát ezekben az esetekben nincs szükség orvosi igazolásra. Vényköteles gyógyszerek esetében a beteg kérésére adhat ki az orvos igazolást, melyhez magyar-angol nyelvű formanyomtatvány elérhető az OGYÉI honlapján.
A fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerrel kezelt beteg külföldre történő utazásához szükséges egy orvosi igazolás és az OGYÉI által hitelesített igazolás. Bővebb információk az OGYÉI honlapján.
Van orvosi ellátás a hajón?
Természetesen minden hajón van hajóorvos, aki a kijelölt orvosi rendelőben folyamatos orvosi ügyeletet tart (járó beteg rendelés, idegen nyelven). A hajóorvos általában általános orvos, így komolyabb orvosi beavatkozásokra (szakrendelés, műtéti beavatkozás stb.) nem jogosult, a hajóorvosi rendelő pedig ezekre nem alkalmas. Az orvosi vizsgálat, konzultáció vagy kezelés helyszíni térítés ellenében történik (kb. 30 EUR/fő/vizsgálat). Ilyen esetben javasolt magánál tartania betegség-, baleset- és poggyászbiztosítási kötvényét és fedélzeti kártyáját. Felhívjuk a figyelmet, hogy a hajóút részvételi díja biztosítást nem foglal magába! Az orvosi ellátás és/vagy konzultáció díjáról minden esetben kérjen számlát a hajóorvostól, melyet - amennyiben betegség-, baleset és poggyászbiztosítással rendelkezik - hazaérkezése után tud benyújtani biztosítójának.
Az utasbiztosítás benne van a hajóút árában?
Egyéni hajóutak esetén nincs benne az árban, az külön köthető, és külföldi utazás esetén mindenképp ajánlott! A kötéshez kérje munkatársaink segítségét!
Kötelező utasbiztosítást kötni a hajós utazáson való részvételhez?
Nem kötelező, ugyanakkor külföldi utazás esetén mindenképp ajánlott! A kötéshez kérje munkatársaink segítségét!
Az útlemondási biztosítás benne van a hajóút árában?
Egyéni hajóutak esetében nincs benne a részvételi árban, de mindenképpen javasolt a megkötése. Mértéke általában a kabinár 1,5 %-a, mely 20 % önrészes biztosítást jelent. Útlemondási biztosítás kizárólag a hajóút lefoglalásakor köthető. A kötéshez kérje munkatársaink segítségét!
Kötelező útlemondási biztosítást kötni a hajós utazáson való részvételhez?
Nem kötelező, de mindenképp ajánlott. Útlemondási biztosítás kizárólag a hajóút lefoglalásakor köthető. A kötéshez kérje munkatársaink segítségét!
Mi van, ha mégsem tudok elutazni a lefoglalt időpontban? A dátum módosítható vagy az utazás másra átruházható?
Mind az időpont, mind az utasnév módosítási díj ellenében változtatható meg. Az időpont módosítására legkésőbb az utazás megkezdése előtt 30 munkanappal van lehetőség, a szabad helyek függvényében. Az utasnevek indulás előtt legkésőbb 7 munkanappal módosíthatók.